Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Πρόβλημα στην κάρτα γραφικών; 

Η κάρτα γραφικών GPU (Graphics Processor Unit)  ή VGA (Video Games Accelerator) είναι το πιο ευαίσθητο σημείο σε ένα laptop. Αυτό ισχύει είτε είναι ενσωματωμένη στην μητρική πλακέτα είτε είναι διακριτή σε δική της «θήκη»

Προβλήματα δημιουργούνται στα chip των καρτών γραφικών και των δύο κατασκευαστών ATI και Nvidia. Συχνά οι βλάβες στις VGA είναι συνέπεια υπερθέρμανσης, ως απόρροια της κακής ψύξης. Για αυτό και επειδή η πρόληψη σώζει, εάν το laptop σας ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ θα πρέπει να το φέρεται άμεσα για έλεγχο, καθώς είναι πιθανόν να χρειάζεται εσωτερικό καθαρισμό. Σας κοστίζει λιγότερο και σας γλυτώνει από  τα σοβαρά προβλήματα που συνεπάγεται μία βλάβη στην κάρτα γραφικών

Τα chip των καρτών είναι BGA (Ball Grid Array) δηλαδή η κόλληση που τα ενώνει με την μητρική πλακέτα είναι σε μορφή μπίλιας. Λόγω της προαναφερθείσας υπερθέρμανσης, ορισμένες φορές οι ενώσεις δεν εφάπτονται σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «ψυχρές κολλήσεις» και η μητρική να μην «βλέπει» ή να «βλέπει» με διαλείψεις την κάρτα γραφικών. Πολλές φορές το πρόβλημα αναφέρεται και ως “καμμένη μητρική”.

Ανησυχητικά συμπτώματα

 1. Το laptop ενώ ξεκινάει και ανάβουν τα ενδεικτικά LED για το power, δεν δείχνει τίποτα η οθόνη του – είναι αυτό που λέμε ότι «βγάζει μαύρη οθόνη».
 2. Το laptop ξεκινάει αλλάδείχνει κάθετες γραμμές και περίεργα σύμβολά.
 3. Το Laptop ανοίγει κανονικά, φορτώνει το λειτουργικό σύστημα αλλά η ανάλυση παραμένει χαμηλήπαρόλο που έχουμε περάσει τον σωστό driver της κάρτας γραφικών
 4. Δεν γίνεται εκκίνηση το Laptop σας ή ενώ δουλεύει “παγώνει”.
 5. Στο ξεκίνημα κάνει παράξενους –μη συνηθισμένους ήχους.

Πως επιδιορθώνουμε ένα chip κάρτας γραφικών;

H επισκευή κάρτας γραφικών – μητρικής πλακέτας στη MOBOFIX γίνεται οικονομικά και σίγουρα: Με τη μέθοδο του reballing σε ειδικό σταθμό εργασίας. Όπου κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει και αντικατάσταση chip της κάρτας γραφικών (όταν αυτό είναι οικονομικά εφικτό και διαθέσιμο). Συνοπτικά οι διαφορές ανάμεσα στη απλή μέθοδο του reflow και του reballing είναι οι εξής:

 

Μέθοδος Reflow

Με τη μέθοδο αυτή απλώς ξαναζεσταίνουμε το chip της κάρτας γραφικών. Κάποιες φορές φορές τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά, αλλά και όταν ακόμη επισκευαστεί, το πρόβλημα επανέρχεται μετά από λίγο χρόνο, συνήθως χωρίς τη δυνατότητα νέας επισκευής.

Μέθοδος Reballing

Στην Επισκευή Μητρικής laptop “MOBOFIX” (powered by Computer LAB Solutions), γίνεται με σχεδόν αυτοματοποιημένο τρόπο σε reballing work station. Ξεκολλάμε το chip. Καθαρίσουμε την επιφάνεια του chip και της μητρικής. Τοποθετούμε νέες “μπίλιες” στο chip. Ξανά-κολλάμε το chip και κάνουμε επίστρωση με σταθεροποιητικό υλικό. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το reflow και η επισκευή διαρκεί περισσότερο, συχνά για πάντα! Για αυτό σας προτείνουμε τη Μέθοδο Reballing.

Χρόνος επισκευής

Η επισκευή της κάρτας γραφικών είναι περίπλοκη τεχνικά και χρονοβόρα διαδικασία. Στη “MOBOFIX” (το εξειδικευμένο κατάστημα για επισκευή μητρικής – κάρτας γραφικών laptop στο Ηράκλειο), δεσμευόμαστε για επισκευή εντός 4 ημερών, μαζί με τα διαγνωστικά τέστ.  Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που απαιτείται περισσότερος χρόνος για την επισκευή, όπως όταν χρειαστεί να γίνει παραγγελία εξειδικευμένων ανταλλακτικών ή όταν έχει γίνει προηγούμενη απόπειρα επισκευής με μη ειδικό εξοπλισμό (reflow). Σε κάθε περίπτωση μόλις έχουμε κάτι ανακοινώσιμο και εντός της παραπάνω προθεσμίας θα σας καλέσουμε εμείς για ενημέρωση!

Η επισκευή θα διαρκέσει;

Στην “MoboFix” (εταιρία Επισκευής Μητρικής laptop), αναλαμβάνουμε εγγυημένα την επισκευή laptop όλων των κατασκευαστών: DELL, LENOVO, HP, SONY VAIO, TOSHIBA, ACER, Macbook PRO, ASUS, FUJITSU. Αφού επισκευαστεί το laptop και πριν το παραδώσουμε στον πελάτη, το υποβάλλουμε σε ακραία stress test 24ωρών για να επιβεβαιώσουμε την μονιμότητα της επισκευής. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις (< 7%) και μέσα στον πρώτο μήνα, το πρόβλημα να επανέρχεται. Για το λόγο αυτό η εταιρία μας, σας παρέχει εγγύηση τριών μηνών που υπερκαλύπτει την κρίσιμη περίοδο. Όταν ξεπεράσουμε το στάδιο αυτό, συνεπάγεται ότι η επισκευή έχει σταθεροποιηθεί και εκτός απροόπτου είναι σχεδόν μόνιμη, νοουμένου ότι ακολουθούνται και οι κάτωθι οδηγίες ορθής χρήσης του laptop.

Οδηγίες ορθής χρήσης μετά την επισκευή:

 1. Να μη γίνεται χρήση πάνω σε κουβέρτα ή υφασμάτινη επιφάνεια (καναπές)
 2. Να αποφεύγεται η χρήση για απαιτητικό gaming
 3. Συστήνεται η χρήση βάσης (stand) για καλύτερο εξαερισμό
 4. Να αποφεύγεται η χρήση σε υπαίθριους χώρους και άλλα περιβάλλοντα με παρουσία σκόνης – αέρα

Τι γίνεται σε περίπτωση επιστροφής του laptop εντός εγγύησης;

Υπάρχουν οι εξής υποπεριπτώσεις:

 1. Δωρεάν επανεπισκευή της κάρτας γραφικών, με αυτόματη ανανέωση της περιόδου εγγύησης για άλλους 3 μήνες. Αν αυτό δεν πετύχει τότε:
 2. Αντικατάσταση της πλακέτας ή του chip, με συμψηφισμό του ποσού που έχετε ήδη καταβάλει (δηλαδή ουσιαστικά πληρώνεται μόνο την αντικατάσταση και όχι την αρχική επισκευή). Αν αυτό κρίνεται ότι δεν σας συμφέρει τότε:
 3. Απόσυρση του laptop με απόλυτα δίκαιη αποτίμηση της αξίας του και αφαίρεση του ποσού απ’ το κόστος αγοράς καινούριας συσκευής (επιτραπέζιος Η/Υ ή Laptop). Αν ούτε αυτή η λύση σας εξυπηρετεί, τότε:
 4. Επιστροφή του 50% του ποσού που έχετε καταβάλει μείον τον αναλογούντα ΦΠΑ.
 5. Τα παραπάνω βήματα ισχύουν και χωρίς διαδοχική ακολουθία, δηλαδή μπορούμε να μεταβούμε κατευθείαν στην περίπτωση 4., παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα βήματα κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση επισκευής μητρικής πλακέτας ή κάρτα γραφικών laptop στη MOBOFIX (powered by Computer LAB Solutions) μας ενδιαφέρει να «κάνετε τη δουλεία σας» άμεσα – αξιόπιστα και οικονομικά και για αυτό το προσωπικό της εταιρίας μας είναι έτοιμο να σας παράσχει καλόπιστα και τεκμηριωμένα οποιαδήποτε συμβουλή και διευκρίνιση χρειαστείτε ούτως ώστε να πάρετε τη σωστή τεχνικά και οικονομικά πιο συμφέρουσα απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Show Buttons
Hide Buttons